Trådbundet mjukband

med flikar. 360 s.

ISBN 978-91-7061-059-2


Köp i din lokala bokhandel

eller hos ex.vis

Adlibris

Bokia.se

Bokus

Lycknis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inte den typ som gifter sig?

Feministiska samtal om äktenskapsmotstånd

Anna Adeniji

I dagens Sverige är det ingen synd att vara ogift, men många verkar tycka att det är synd om man inte gifter sig. De allra flesta menar nog att äktenskap ska ingås av fri vilja. Ändå är det märkligt svårt att säga att man inte vill gifta sig. Idén om äktenskapet är stark och förförisk. Trots att äktenskapskritik länge varit en kärnfråga för feminismen har den på senare tid fått stå tillbaka för kampen för homosexuellas rätt att gifta sig. Den här avhandlingen handlar om rätten att inte gifta sig och om olika former av kritik som man kan rikta mot äktenskapet.

Anna Adeniji gör nedslag i samtidskulturen och diskuterar bland annat webbsajten Bröllopstorget, tv-serien Sex and the City, hur skvallerpressen skriver om kändisparet Angelina Jolie och Brad Pitt, och vad som hände i bloggosfären när Feministiskt initiativ la fram ett förslag om en ny samlevnadsbalk. Hennes analyser baseras på intervjuer med kvinnor som inte vill gifta sig. Adeniji vågar tänja på avhandlingsformen och låter sina informanter komma till tals bland annat via en fiktiv ramberättelse, men karaktärer som utmanar både samhällets normer och varandra. Fram växer en komplex bild av hur populärkultur, media, lagstiftning och levda erfarenheter knyts samman och skapar flera olika, ibland motsägelsefulla, perspektiv på  frågan om äktenskap.

Anna Adeniji (f. 1977) är genusvetare, verksam vid Tema Genus, Linköping universitet. Hon har bland annat publicerat artiklar i tidskriften Bang och var medlem i det feministiska musikprojektet MJMPropaganda. Inte den typ som gifter sig? Feministiska samtal om äktenskapsmotstånd är hennes doktorsavhandling.

 

 

Äktenskapskritik har länge varit en feministisk kärnfråga, men normen om kvinnan som drömmer om att stå brud är fortfarande stark. Anna Adeniji, genusvetare vid Linköpings universitet, har skrivit en annorlunda avhandling om rätten att vägra vigsel, baserad på intervjuer och analyser av populärkultur och familjepolitik.